Waarom heb ik foliumzuur nodig?

door | jan 30, 2022

Foliumzuur is een B-vitamine die wij kennen onder de naam B11. In de Verenigde Staten en België hebben ze foliumzuur als vitamine B9 gecodeerd. Waarom heb je deze vitamine nodig en hoe kom je aan de juiste hoeveelheid per dag? In deze blog ga ik in op deze en andere vragen over foliumzuur.

Folaat is de actieve vorm
De actieve vorm van foliumzuur, voorkomend in de natuur, heet folaat. Je vindt dit in voedingsmiddelen als asperges, bietjes, avocado’s, groene bladgroenten, noten, zalm, oesters en roggebrood. Hoewel deze vitamine in veel voedingsmiddelen voorkomt, hebben toch veel mensen een tekort. Dit komt doordat mensen vaak te weinig groenten en fruit nemen.

Nodig voor tal van processen
Foliumzuur heb je nodig voor tal van processen in je lichaam: het is onmisbaar voor de celvorming, het optimaliseren van de hersenstofwisseling en de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Ook is B11 gunstig voor de eetlust, vruchtbaarheid en groei. Verder is foliumzuur betrokken bij de methylering. Als je over dit moeilijke begrip meer wilt weten, kun je een beknopte uitleg lezen op Wikipedia.  

Extra behoefte tijdens zwangerschap
Als je zwanger bent, heb je extra behoefte aan foliumzuur. Dit komt doordat deze vitamine beschermt tegen het ontstaan van aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje. Het is aan te raden foliumzuur al te gaan slikken zo’n 4 weken voordat je zwanger wilt worden / met anticonceptie stopt. 

B-vitamines versterken elkaar
De B-vitamines versterken elkaar in hun werking. Dit betekent dat je foliumzuur het beste in combinatie met een B-complex of in een multivitamine kunt nemen. Let hierbij wel altijd op de best opneembare vormen van vitamines, zoals Quatrefolic ® als foliumzuur en bijvoorbeeld methylcobalamine en adenosylcobalamine als vitamine B12. Zo hoeft je lichaam minder energie te geven aan het verwerken hiervan. En die energie heb je vaak nét nodig als je supplementen slikt.

Dosering supplementen
Als je veel groenten en fruit eet, kom je al een heel eind met je foliumzuurinname. Heb je toch meer behoefte, bijvoorbeeld door vermoeidheid, depressieklachten, hart- en vaatziekten of zwangerschap, probeer dan je inname te verhogen met een supplement, in combinatie met andere B-vitamines. De algemene onderhoudsdosering foliumzuur is 200 tot 800 mcg per dag. Bij een zwangerschapswens is dit 400 tot 800 mcg per dag in de maanden rondom de conceptie. Therapeutische doseringen gaan hoger. (Bron: Vitaminen en Mineralen map, opleiding Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut, Elly Korzelius, 2021). Ik raad je aan om je hierbij te laten begeleiden door een professional. Die weet welke supplementen je voor welke klachten/wensen je kunt gebruiken en of dit geen of wel interactie geeft met jouw gezondheidsklachten en/of medicatie.

Professioneel advies
Wil je meer weten over het juiste gebruik van supplementen en hoe je hiermee je gezondheid kunt ondersteunen? Maak dan een afspraak met me via 06 43 22 44 66 of info@praktijkjademeijer.nl. Je kunt ook direct een afspraak boeken via de afspraakmodule. Ook voor voedingsadvies sta ik voor je klaar!