Wat moet ik eten na de bevalling?

door | nov 20, 2021

Je wilt je baby graag een goede start geven, maar wat denk je van jezelf na de bevalling? Je hebt topsport geleverd als zwangere dame met als finish een kind op de wereld zetten. Wat moet je eten na je bevalling om je kraamtijd en verlof redelijk fris door te komen?

Je lichaam herstelt zich
Meteen na je bevalling komt je lichaam in de modus om te herstellen. Je kent vast wel de term ‘ontzwangeren’. Nou dat dus. Hiervoor heb je goede bouw- en brandstoffen nodig. Ook voor je mentale toestand. Want een baby krijgen is een heuse transformatie. Dus je post-bevallingstijd doorkomen met alleen beschuit met muisjes, een vette hap omdat koken erbij inschiet en die lekkere bonbons van de buurvrouw als kraamcadeautje voor jou: liever niet.

Voedingsstoffen die ondersteunen
Wat dan wel? De juiste vetten rijk aan omega 3, zoals avocado, zalm en lijnzaadolie. Goed voor je geest. En veel groene groenten en vezelrijk fruit, zoals broccoli, courgette, paksoi, boerenkool, kiwi’s, blauwe bessen en appels.

Vergeet ook de juiste koolhydraten niet: zilvervliesrijst, havermout, volkorenbrood, boekweitpasta. Met mate natuurlijk. Een stukje vlees per dag na je bevalling is eveneens aan te raden. Tijdens een bevalling of keizersnede verlies je immers bloed en daarmee daalt je ijzervoorraad in je lichaam. Dit kun je aanvullen met een goede biefstuk en wat kipfilet.

Eet genoeg
Na je bevalling wil je het liefst zo snel mogelijk weer ‘back in shape’. Toch is lijnen in de kraamtijd niet aan te raden, al helemaal niet als je borstvoeding geeft. Je lichaam verbrandt tijdens het herstel veel calorieën. Als je borstvoeding geeft nog eens 500 calorieën per dag extra. Eet dus genoeg (zo’n 2500 kcal is zeker aan te raden) en laat je goed verwennen door je kraamverzorgster. Informeer haar wel over je gezonde voedingskeuzes :-).

Supplementen
Voeding alleen is niet altijd voldoende om optimaal te herstellen van een bevalling. Supplementen kunnen een fijne aanvulling zijn. Bijvoorbeeld vitamine D, magnesium, omega 3 in de vorm van visolie en een goede multivitamine met genoeg B-vitaminen. Laat je hierover goed adviseren door een professional zoals Jade Meijer. Niet ieder supplement is namelijk geschikt voor tijdens de borstvoeding of in combinatie met medicatie.

Professioneel advies
Jade heeft zelf na haar tweede bevalling ervaren hoe belangrijk de juiste voeding en supplementen voor haar zijn geweest tijdens haar herstel. Als ervaringsdeskundige kan zij jou helpen de goede richting te kiezen in je (nieuwe) leven als moeder. Je kunt een afspraak bij haar maken via 06 43 22 44 66 of info@praktijkjademeijer.nl.