Welke supplementen zijn goed voor mijn immuunsysteem?

door | nov 20, 2021

In deze coronatijd vliegen de berichten over een gezond immuunsysteem je om de oren. Wat kun je zelf doen om dit op orde te houden? Welke supplementen zijn goed voor je immuunsysteem?

Begin bij je voeding en beweging
Supplementen zijn een uitkomst, maar nooit de oplossing alleen. Om je immuunsysteem te beschermen en versterken, begin je dus bij goede voeding en voldoende dagelijkse beweging (zeker 30 minuten per dag!). Denk aan heel veel groenten en een paar stuks fruit per dag, langzame koolhydraten, mooie proteïnebronnen zoals biefstuk en peulvruchten en de juiste vetten in de vorm van omega-3. Avocado, makreel, walnoten.

Multivitamine
Na de juiste voeding en beweging, volgt een volwaardige multivitamine als basis van je supplementen. Waarom? Hierin zitten vitaminen en mineralen in gepaste doseringen die onderling ook vaak met elkaar samenwerken. Anders gezegd: ze versterken elkaars werking. Tip: ga niet voor een huismerk bij de drogist om de hoek, maar laat je adviseren door een professional zoals Jade. Goedkoop betekent vaak duurkoop met supplementen.

Vitamine C
In de ontzuurde vorm, is vitamine C zeker in de herfst en winter een van je beste vrienden. Kijk op het etiket of er calciumascorbaat of magnesiumascorbaat op staat, dan zit je goed. Per dag kun je – als jouw gezondheid dat toelaat – zeker 1000 mg per dag nemen als onderhoudsdosis.

Vitamine D
Vitamine D wordt ook wel de koning onder de vitaminen genoemd. Je kunt het voor heel veel klachten en doelen inzetten. Waaronder je weerstand en je mentale weerbaarheid. Ook al is het officieel geen vitamine, maar een pre-hormoon, tijdens de donkere dagen hebben we er flink wat van nodig. Het zit in een aantal voedingsmiddelen, zoals vette vis en eieren, maar meestal krijg je dan niet voldoende binnen.

Glutathion
Glutathion is het krachtigste antioxidant dat er bestaat. Naast dat het immuunversterkend werkt, is het ook nog eens een anti-ager. Je lichaam kan glutathion zelf aanmaken en bepaalde voeding helpt hierbij, zoals amandelen, asperges en kip. Wil je extra glutathion binnenkrijgen met een supplement, kies dan voor S-Acetyl-L-Glutathion. Dit is de enige vorm die stabiel blijft in je spijsverteringskanaal.

Zink
Een gebrek aan zink is vaak de oorzaak van een zwak immuunsysteem. Juist in het griepseizoen is het daarom een aanrader om voldoende zink binnen te krijgen. Via voeding (rundvlees, oesters, zaden, volkoren granen, pecannoten) of een goed supplement. Liefst in combinatie met vitamine C (versterkt) en koper (zink scheidt koper uit en andersom).

Hoe weet je of je een zinktekort hebt? Kijk maar eens naar je nagels. Zie je daar witte plekjes op of zijn ze geribbeld? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een tekort.

Professioneel advies
Wil je weten welke soort supplementen hoogwaardige kwaliteit bieden? En etiketten van supplementen leren lezen? Of welke dosis geschikt is voor jou, omdat je bijvoorbeeld medicatie slikt? Maak dan een afspraak bij Jade via 06 43 22 44 66 of info@praktijkjademeijer.nl. Sowieso is het aan te raden als je een ziekte/aandoening/klachten hebt, eerst met een professional te overleggen over suppletie.

Bronnen
Jade heeft voor deze blog geput uit de kennis van Ortho Health Foundation en Orthokennis